Een nieuwe grasmat: zaaien vs. graszoden

Wanneer je een stuk gazon wil (her)aanleggen, dan zijn er twee opties om dat te doen. Je kan ervoor kiezen om het stuk in te laten zaaien of je kiest voor graszoden. Beiden hebben hun voor- en nadelen. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen en wanneer kies je voor welke optie?

Gras zaaien

De meest bekende manier om ergens een gazon aan te leggen is ongetwijfeld zaaien. Gras zaaien kan je bijna het hele jaar door. Maar de weersomstandigheden zijn wel een belangrijke factor. Je zaait best tussen maart en mei of tussen augustus en oktober. Wanneer je gras zaait mag het nadien niet te hard regenen, zo spoelen de zaadjes namelijk weg. Bij droog weer zal je de gazon moeten sproeien zodat de zaadjes genoeg water krijgen om te groeien.

Gras kan pas ontkiemen bij een bodemtemperatuur vanaf 10 graden Celsius. Het graszaad heeft vocht nodig om te ontkiemen en leeft ongeveer twee weken op zichzelf. Na twee weken groeien de wortels en zet het graszaad zich vast in de grond.

Wat zijn de voordelen van gras zaaien?

Gras zaaien heeft heel wat voordelen. We sommen ze voor je op:

  • Gazon zaaien kost niet zoveel
  • Je hebt keuze tussen verschillende soorten graszaad (vb. siergazon, schaduwgazon, …)
  • Gras zaaien gaat snel en is niet moeilijk
  • Het is ideaal voor kleinere oppervlaktes
  • Graszaad kan zich relatief goed aanpassen aan de situatie (vb. veel schaduw)
  • Graszaad is lang houdbaar, je koopt dus beter te veel dan te weinig

Wat zijn de nadelen van gras zaaien?

Natuurlijk zijn er ook minpuntjes aan het zaaien van een gazon:

  • Het heeft best wel wat nazorg nodig: genoeg water voorzien, op tijd bij zaaien, …
  • Het duurt een tijdje voor je een mooie grasmat krijgt, het gras moet immers nog groeien
  • De grasmat is niet zo dik, kale plekken komen regelmatig voor. Daarom is het belangrijk om bij te zaaien.

Graszoden

Graszoden zijn in de volksmond beter bekend als grasmatten. Het zijn grote, opgerolde stukken gazon die ergens anders gegroeid zijn, afgeschraapt worden en zo in jouw tuin geplaatst kunnen worden. Graszoden worden gekweekt op grote weien, het proces neemt al gauw 12 tot 14 maanden in beslag.

Wat zijn de voordelen van graszoden?

Er zijn heel wat goede redenen om voor grasmatten te kiezen:

  • Je hebt meteen een dikke, groene grasmat
  • Je geeft ze in het begin best wat water, maar ze hebben veel minder nazorg nodig dan een gezaaide gazon
  • Geen kale plekken omdat er zaadjes zijn weggespoeld of opgepikt door de vogels
  • Je kan bijna het hele jaar door grasmatten leggen
  • Ze zijn ideaal voor grote oppervlakten

Wat zijn de nadelen van graszoden?

De voordelen zijn talrijk, maar er zijn toch een aantal dingen om rekening mee te houden:

  • Het leggen van grasmatten is niet heel moeilijk, maar toch arbeidsintensief
  • Je betaalt er meer voor dan voor graszaad
  • Graszoden passen zich minder makkelijk aan aan omstandigheden zoals een schaduwrijke omgeving

Het verschil tussen gezaaid gras en graszoden

Heb jij je ook wel eens afgevraagd of je het verschil kan zien tussen een stuk gazon dat gezaaid werd en eentje waar grasmatten werden gelegd? Wel, na verloop van tijd zal je hier geen verschil meer in ondervinden. Natuurlijk is dat allemaal afhankelijk van hoe het gazon onderhouden wordt.

Wanneer een gazon net aangelegd is, kan je wel duidelijk het verschil merken. Zo zal een ingezaaide gazon minder dik staan dan eentje die met graszoden aangelegd is. Je zal er hier en daar een kalere plek of een stukje onkruid tegenkomen. Bij graszoden zie je dat doorgaans niet. Worden beide gazons perfect onderhouden, dan verdwijnt dit verschil na een tijdje.

Wij hadden een klant die een stuk van zijn perceel met graszoden wou laten aanleggen. Daarnaast wilde hij graag het aansluitende perceel opnieuw laten inzaaien.

Links op de foto zie je het ingezaaide perceel. Op het rechter stuk hebben we graszoden gelegd. Je kan duidelijk zien dat het perceel met de grasmatten veel voller staat.

Gazon zaaien of graszoden leggen: wat kies ik?

Voor welke manier je kiest, hangt af van jouw wensen en de oppervlakte. Voor kleine oppervlakten is zaaien de beste optie. Het kost niet veel en een kleine oppervlakte onderhouden is ook niet veel werk. Voor grotere percelen kunnen graszoden een oplossing bieden.

Daarnaast denk je best eens na wat je zelf belangrijk vindt: wil je meteen een mooie gazon? Dan kies je voor graszoden. Kan jij best even wachten en vind je het niet erg om je gazon te verzorgen? Dan is inzaaien een goede keuze.

Natuurlijk kan je ook grote oppervlakten laten inzaaien. Dat gebeurt zo ook bij weilanden. Is jouw tuin te bereiken met een tractor? Dan kan je gemakkelijk een grote oppervlakte laten inzaaien.

Let op: nadat je nieuwe gazon aangelegd is, heeft deze regelmatig onderhoud nodig.